Orientēšanās sports Vecumnieku novadā

Orientēšanās sports Vecumnieku novadā, mīts vai reāla aktivitāte? Es teiktu, ka tā ir reāla šodienas un nākotnes aktivitāte, jo pateicoties biedrības „Jaunatne smaidam” biedriem, kā arī citiem orientēšanās sporta entuziastiem, orientēšanās sports mūsu novadā ir šodien un būs arī nākotnē.        
Īsi par orientēšanos–tas  ir demokrātisks un visiem pieejams sporta veids. Orientēties var skrienot, slēpjot, nūjojot, braucot ar velosipēdu, tāpat arī ir orientēšanās taku distancē, kas paredzēts vairāk cilvēkiem ar dažādu pakāpju kustību un funkcionālajiem traucējumiem. Var un drīkst arī piedalīties cilvēki, kas nevēlas sportot, bet vienkārši orientēties, jo šis sacensību veids nav uz laiku, bet gan uz punktiem. Orientēšanās notiek pārsvarā mežā un tā ir lielākā burvība šajā sporta veidā. Tas padara šo sporta veidu unikālu. Orientieristu stadions ir daba. Orientēšanās notiek gan dienā, gan naktī un jeb kurā gada laikā. Tas sniedz lielisku atpūtu nedēļas nogalē vai nedēļas vidū tautas orientēšanās sacensībās, vai patstāvīgā pastaigā ar karti un kompasu apvidū. Tas ir sporta veids visai ģimenei. Orientēšanās grupas ir dažādas, sākot ar 7 gadus veciem jauniešiem un beidzot ar iedzīvotājiem, kam pāri 80 gadiem.
Attīstot orientēšanās sportu Vecumnieku novadā biedrība „Jaunatne smaidam” ir izveidojusi struktūrvienību tūrisma un orientēšanās sporta klubu „Eko O”. Biedrība jau uzsākusi īstenot projektu, kas paredz iegādāties orientēšanās sporta atzīmēšanās sistēmas, kā arī izveidot septiņas orientēšanās kartes Vecumnieku novada apkārtnē,  tā būs iespēja rīkot tautas orientēšanās sacensības mūsu novadā jau sākot ar 2012.gadu un mazliet tālākā nākotnē arī Latvijas kausa sacensības. Apsveram arī domu par starptautisku sacensību rīkošanu tuvākajos 5 gados.                                                                                                                                                   Šobrīd „Eko O” klubā ir 10 biedri, kas jau ir nodarbojušies un nodarbosies ar šo sporta veidu. Februārī plānojam iestāties Latvijas Orientēšanās Federācijā, līdz ar to iegūstot iespēju startēt Latvijas kausa sacensībās. Klubam ir izveidots blogs, kuru laiku pa laikam papildināsim ar ziņām par mūsu aktivitātēm –http://tokekoo.blogspot.com                                                                                                    Klubs „Eko O” ne tikai plāno 2011.gadā  iestāties Latvijas Orientēšanās federācijā, bet arī vēlas organizēt treniņus Vecumnieku novadā, piedalīties tautas orientēšanās sacensībās „Magnēts”, kā arī Latvijas kausā, kas notiks 16 posmos sākot ar aprīli un beidzot ar oktobri.
Viens no svarīgākajiem uzdevumiem 2011.gadā ir piesaistīt jaunus kluba biedrus. Apsveram domu rīkot novada skolās orientēšanās dienas, lai ieinteresētu bērnus un jauniešus nodarboties ar šo sporta veidu, kas noteikti attīstītu viņus gan morāli, gan fiziski. Labprāt mēs atbalstītu novadu sporta svētkus, piedāvājot  orientēšanās mini sprinta  distanci, kas lieliski papildinātu svētku programmu.

Komentēt